Your daily bread this day (Monday 29 May 2017)

Szeretnéd emailben megkapni minden nap az aktuális napi kollokációt?
Regisztrálj, és utána beállíthatod, milyen ingyenes szolgáltatásokat igényelsz (Beállítások menüpont: hírlevélre, napi szókincsre, szókincstárra stb.)

Mai kollokációnk:

   fool's paradise
     boldog tudatlanság, álomvilág

Ha valaki ilyenben él, akkor az boldog ugyan, de csak azért, mert nem hajlandó meglátni és felfogni, hogy mennyire rossz a helyzete.

He lives in a fool's paradise with his wife Winnie and her simple-minded brother. He thinks that his wife adores him and that everything is just all right.
Voldog tudatlanságban él feleségével, Winnievel és egyszerűcske testvérével. Úgy hiszi, a felesége imádja, és hogy minden tökéletes.Már elfelejtetted, mi volt tíz nappal ezelőtt? Ez:

   barefaced, bare-faced, bare faced
     gátlástalan, kendőzetlen, szemérmetlen

Negatív jelző. Akkor mondjuk, ha valaki nem is próbálja rejtegetni a rossz tulajdonságokat valamiben. Tipikusan a LIE, hazugság jelzője, de más is lehet. Írásképe lehet kötéjelesen, ritkábban klön szóba írva: bare-faced, bare faced.

When they said they were in a hurry because they had to feed the cat, I knew it was a barefaced lie.
Amikor azt mondták, azért sietnek, mert meg kell etetni a macskát, azonnal tudtam, hogy ez szemérmetlen hazugság.


Szeretnél újabb idiómára is rálelni?

Kollokációkat és idiomatikus kifejezéseket tartalmazó adatbázisunkban kereshetsz is. Ügyelj arra, melyik részben keresel (angol kifejezés, magyar fordítása vagy a definícióban). Ügyelj a keresés logikájára! Ha a have butterflies in the stomach kifejezést akarod kikeresni, egész biztosan nem találod meg, ha a butterfly szót, vagy a had butterflies kifejezést keresed az angolban, hiszen egyik verzió sem szerepel a have butterflies in the stomach betűsorban. De ha ezt írod be: butterfl, akkor biztosan megtalálod! (és persze semmilyen találatod nem lesz, ha ugyanezt a magyarban vagy a definícióban keresnéd...) Szóval gondold át, mit és hol keresel!

Keresd ezt:


search EN EN EN | Saját szótár | on the spur of the moment: hirtelen felindulásból, a pillanat hatása alatt