Your daily bread this day (Tuesday 16 January 2018)

Szeretnéd emailben megkapni minden nap az aktuális napi kollokációt?
Regisztrálj, és utána beállíthatod, milyen ingyenes szolgáltatásokat igényelsz (Beállítások menüpont: hírlevélre, napi szókincsre, szókincstárra stb.)

Mai kollokációnk:

   (to talk like) a Dutch uncle
     kioktatóan beszél

Kioktatóan, sőt néha lekezelően beszél valakivel. A kifejezés egyike a sok-sok olyan idiómának, amelyek a hollandokat valamilyen negatív színben tüntetik fel - történelmileg így alakult... (Cserébe persze meg lehetne nézni, hogy a hollandban milyen idiómák léteznek az angol jelzővel :)

Last week he talked like a Dutch uncle to a Manhattan gathering of 600 medicos and hospital administrators. It is high time, he said, that doctors give up their stiff-necked opposition to compulsory health insurance.
A múlt héten Manhattanben beszélt egy 600 fős, orvosokból és kórházi személyzetből álló gyülekezetnek igen kioktató módon. Azt mondta, ideje lenne már, hogy a makacs orvosok abbahagyják végre a kötelező betegbiztosítás elleni tiltakozásukat.Már elfelejtetted, mi volt tíz nappal ezelőtt? Ez:

   to have a crush on someone
     vonzódik

Bele van esve, szerelmes belé, vagy csak "rá van állva" - de valami erős vonzódást érez iránta. Nagyon gyakori a tinédzserek és kicsit idősebb fiatalok körében ez a szóhasználat - természetesen nagyon informális stílusú. A crush főnévként valaki szerelmét is jelenti.

Barbie has a huge crush on one of her teachers.
Barbie őrülten belezúgott az egyik tanárába.


Szeretnél újabb idiómára is rálelni?

Kollokációkat és idiomatikus kifejezéseket tartalmazó adatbázisunkban kereshetsz is. Ügyelj arra, melyik részben keresel (angol kifejezés, magyar fordítása vagy a definícióban). Ügyelj a keresés logikájára! Ha a have butterflies in the stomach kifejezést akarod kikeresni, egész biztosan nem találod meg, ha a butterfly szót, vagy a had butterflies kifejezést keresed az angolban, hiszen egyik verzió sem szerepel a have butterflies in the stomach betűsorban. De ha ezt írod be: butterfl, akkor biztosan megtalálod! (és persze semmilyen találatod nem lesz, ha ugyanezt a magyarban vagy a definícióban keresnéd...) Szóval gondold át, mit és hol keresel!

Keresd ezt:


search EN EN EN | Saját szótár | Magyarul: hiú - hiába. Angolul: vain - in vain. Ez jó, nem?