Your daily bread this day (Tuesday 20 March 2018)

Szeretnéd emailben megkapni minden nap az aktuális napi kollokációt?
Regisztrálj, és utána beállíthatod, milyen ingyenes szolgáltatásokat igényelsz (Beállítások menüpont: hírlevélre, napi szókincsre, szókincstárra stb.)

Mai kollokációnk:

   to have the floor
     öné a szó, átadom a szót

Egy konferencián, megbeszélésen vagy gyűléseken lehet mondani annak, akinek a beszéde következik. Használatos még a "the floor is yours" is, ha az illetőnek mondjuk.

And now, Mr Jenkins has the floor.
Most pedig hadd adjam át a szót Jenkins úrnak.Már elfelejtetted, mi volt tíz nappal ezelőtt? Ez:

   to walk down the aisle
     egybekelni

"Megházasodni" - szó szerint: végigmegy a templomhajón, a templomfolyosón. Kissé tréfás, de legalább is igen informális kifejezés.

Well, I walked down the aisle visibly pregnant. My mom and my mother-in-law were both pregnant when they got married, but it was a big secret.
Tény, hogy már láthatóan terhes voltam, amikor egybekeltünk. Anyám és az anyósom is várandóasan mentek férjhez, de akkoriban ez nagy titoknak számított.


Szeretnél újabb idiómára is rálelni?

Kollokációkat és idiomatikus kifejezéseket tartalmazó adatbázisunkban kereshetsz is. Ügyelj arra, melyik részben keresel (angol kifejezés, magyar fordítása vagy a definícióban). Ügyelj a keresés logikájára! Ha a have butterflies in the stomach kifejezést akarod kikeresni, egész biztosan nem találod meg, ha a butterfly szót, vagy a had butterflies kifejezést keresed az angolban, hiszen egyik verzió sem szerepel a have butterflies in the stomach betűsorban. De ha ezt írod be: butterfl, akkor biztosan megtalálod! (és persze semmilyen találatod nem lesz, ha ugyanezt a magyarban vagy a definícióban keresnéd...) Szóval gondold át, mit és hol keresel!

Keresd ezt:


search EN EN EN | Saját szótár | at some stage: majd valamikor, egyszercsak, vagy ha múltról beszélsz: annak idején.