RSS hírcsatorna


Your daily bread this day (Saturday 25 February 2017)

Szeretnéd emailben megkapni minden nap az aktuális napi kollokációt?
Regisztrálj, és utána beállíthatod, milyen ingyenes szolgáltatásokat igényelsz (Beállítások menüpont: hírlevélre, napi szókincsre, szókincstárra stb.)

Mai kollokációnk:

   to walk on air
     majd kiugrik a bőréből

Ha nagyon boldog vagy, akkor mondhatod angolul, hogy "a levegőben jársz". Örömében azt se tudja, hová legyen.

I was walking on air when I opened the letter telling us that we had got the grant.
Majd kiugrottam abőrömből, amikor kibontottam a levelet, amiben az állt, hogy megkaptuk az ösztöndíjat.Már elfelejtetted, mi volt tíz nappal ezelőtt? Ez:

   before you can say Jack Robinson
     egy szempillantás alatt

Ma már kissé régimódinak hangzik a kifejezés, de mivel sokan szeretik a humora miatt, felvettük a listára. Ha valami nagyon gyorsan, egy szempillantás alatt történik, akkor el lehet sütni ezt. Szó szerint tehát valami hamarabb történik, mint ahogy ki tudnád mondani, hgoy Jack Robinson.

So, this morning they set off for Calais, and before you could say Jack Robinson, they were there, with no problems or delays.
Ma reggel elindultak Calais-ba, és villámgyorsan meg is érkeztek, mindenféle késedelem vagy probléma nélkül.


Szeretnél újabb idiómára is rálelni?

Kollokációkat és idiomatikus kifejezéseket tartalmazó adatbázisunkban kereshetsz is. Ügyelj arra, melyik részben keresel (angol kifejezés, magyar fordítása vagy a definícióban). Ügyelj a keresés logikájára! Ha a have butterflies in the stomach kifejezést akarod kikeresni, egész biztosan nem találod meg, ha a butterfly szót, vagy a had butterflies kifejezést keresed az angolban, hiszen egyik verzió sem szerepel a have butterflies in the stomach betűsorban. De ha ezt írod be: butterfl, akkor biztosan megtalálod! (és persze semmilyen találatod nem lesz, ha ugyanezt a magyarban vagy a definícióban keresnéd...) Szóval gondold át, mit és hol keresel!

Keresd ezt:


search EN EN EN | Saját szótár | go to the dogs - tönkremegy, elromlik.