RSS hírcsatorna


Your daily bread this day (Monday 23 January 2017)

Szeretnéd emailben megkapni minden nap az aktuális napi kollokációt?
Regisztrálj, és utána beállíthatod, milyen ingyenes szolgáltatásokat igényelsz (Beállítások menüpont: hírlevélre, napi szókincsre, szókincstárra stb.)

Mai kollokációnk:

   to live from hand to mouth
     egyik napról a másikra él

"Szűkösen él meg, egyik napról a másikra eltengődik". Kézből a szájba - vagyis olyan képet fest le az idióma, hogy annyi van a kezében csak, amennyit a szájához tud emelni.

As a freelance journalist, I've always lived from hand to mouth, and when I arrived in New York in the mid-90s, I had no money.
Szabadúszó újságíróként mindig igen szűkösen éltem, és amikor a 90-es évek közepén New Yorkba érkeztem, semmi pénzem nem volt.Már elfelejtetted, mi volt tíz nappal ezelőtt? Ez:

   to teach someone a lesson
     megtanítja kesztyűbe dudálni

"Jól megleckéztet valakit." A lesson használható ilyen értelemben egyébként is, mint például a learn a lesson-ben, ahol azt jelenti: "okulni valamiből".

If I find you reading my emails again, I will teach you a lesson you will never forget.
Ha rajtakaplak, hogy megint az emailjeimet olvasod, megtanítalak kesztyűbe dudálni!


Szeretnél újabb idiómára is rálelni?

Kollokációkat és idiomatikus kifejezéseket tartalmazó adatbázisunkban kereshetsz is. Ügyelj arra, melyik részben keresel (angol kifejezés, magyar fordítása vagy a definícióban). Ügyelj a keresés logikájára! Ha a have butterflies in the stomach kifejezést akarod kikeresni, egész biztosan nem találod meg, ha a butterfly szót, vagy a had butterflies kifejezést keresed az angolban, hiszen egyik verzió sem szerepel a have butterflies in the stomach betűsorban. De ha ezt írod be: butterfl, akkor biztosan megtalálod! (és persze semmilyen találatod nem lesz, ha ugyanezt a magyarban vagy a definícióban keresnéd...) Szóval gondold át, mit és hol keresel!

Keresd ezt:


search EN EN EN | Saját szótár | Az USÁ-ban a leggyakoribb kutyanév Max a fiúnak és Bella a lány kutyának.