RSS hírcsatorna


Your daily bread this day (Wednesday 26 April 2017)

Szeretnéd emailben megkapni minden nap az aktuális napi kollokációt?
Regisztrálj, és utána beállíthatod, milyen ingyenes szolgáltatásokat igényelsz (Beállítások menüpont: hírlevélre, napi szókincsre, szókincstárra stb.)

Mai kollokációnk:

   budget accommodation
     olcsó szállás

Utazásnál, nyaralásnál olyan szállásokat nevezünk így, amelyek az alsó-közép kategóriába tartoznak.

I don't think I can afford this four star hotel, I will try to find a budget accommodation instead.
Azt hiszem, nincs elég péznem erre a négycsillagos szállodára, keresek valami olcsó kategórásat.Már elfelejtetted, mi volt tíz nappal ezelőtt? Ez:

   to gain recognition
     elismerést vív ki

Általában valamilyen nagy tettre, művészeti, tudományos alkotásra stb. alkalmazzuk, de hétköznapi szituációkban is elmegy - mondjuk valaki egy viccel, egy szellemes megjegyzéssel is kiválthati elismerést.

In recent years, a growing number of our designers have gained recognition for their works.
Az utóbbi években a tervezőink közül egyre többen vívtak ki elismertséget a műveikkel.


Szeretnél újabb idiómára is rálelni?

Kollokációkat és idiomatikus kifejezéseket tartalmazó adatbázisunkban kereshetsz is. Ügyelj arra, melyik részben keresel (angol kifejezés, magyar fordítása vagy a definícióban). Ügyelj a keresés logikájára! Ha a have butterflies in the stomach kifejezést akarod kikeresni, egész biztosan nem találod meg, ha a butterfly szót, vagy a had butterflies kifejezést keresed az angolban, hiszen egyik verzió sem szerepel a have butterflies in the stomach betűsorban. De ha ezt írod be: butterfl, akkor biztosan megtalálod! (és persze semmilyen találatod nem lesz, ha ugyanezt a magyarban vagy a definícióban keresnéd...) Szóval gondold át, mit és hol keresel!

Keresd ezt:


search EN EN EN | Saját szótár | Ha valami hihetetlen nagy számot akarsz mondani, használhatod a nem létező "zillion" szót: I have tried a zillion times.