Angol nyelvvizsgák - ismertetők angol nyelvvizsgákról

Általános ismertetők - a nyelvvizsgákról általában

Mi az a nyelvvizsga?

A nyelvvizsga egy idegen nyelv ismeretét hivatott felmérni, és ha a vizsga sikeres, arról hivatalos igazolást, nyelvvizsga-bizonyítványt állít ki. Angol nyelvvizsgából a világon megszámlálhatatlan, Magyarországon több tucat létezik. Nyelvvizsgát gyakorlatilag bármely intézmény (ad abszurdum magánszemély is) szervezhet, de egyáltalán nem mindegy, hogy az általa kiadott bizonyítvány mennyire elismert mások által. Nem ritka az olyan eset, amikor egy nagyobb cég vagy szervezet saját, belső nyelvvizsgát rendszeresít, arról alkalmasint bizonyítványt is ad - a kérdés már csak az, hogy ezt a bizonyítványt ki és mikor tekinti majd hitelesnek.

Akkreditáció

Diplomához kizárólag akkreditált vizsgát fogadnak el

Országról országra változó, hogy mely nyelvvizsgákat tekintik mérvadónak az emberek, a munkaadók, az egyetemek vagy az állami hivatalok. Magyarországon több esetben törvény rendelkezik arról, hogy milyen nyelvvizsgákat tekintenek - például az egyetemek a felvételi eljárásban és a diploma esetében - elfogadottnak. A Felsőoktatási Törvény például kiköti, hogy diplomát csak akkor kaphatsz, ha "államilag elismert" nyelvvizsgával rendelkezel (miniszteri rendeletek is tartalmaznak további megkötéseket). De mit jelent az államilag elismert?

Magyarozágon létezik a "Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ" az Oktatási Hivatalon belül. Ez dönt arról, hogy mely nyelvvizsgának ad akkreditációt és melynek nem, illetve számos más kérdésben is illetékes. A honlapjukon további információkat kaphattok - róluk éppen semmmit, de a nyelvvizsgákkal kapcsolatosan igen.

A törvények alapján tehát: ha neked egyetemi felvételihez, egyetemi diplomához vagy állami intézményben bármilyen céllal van szükséged nyelvvizsga-bizonyítványra, akkor kizárólag a NYAK által akkreditált nyelvvizsgával próbálkozz! Az aktuális listát mindig megtalálhatod a NYAK honlapján, de mi is értesítéseket küldünk a változásokról hírlevelünkben is, és a blogban is közzétesszük a fontos híreket.

Ha ez így van, felmerül a kérdés, kit érdekel egyáltalán a nem akkreditált nyelvvizsga? A válasz ismét abban rejlik, hogy kit mire köteleznek, és milyen céllal akar bizonyítványt szerezni. Ha külföldi munkára vagy valamilyen oktatási intézménybe jelentkezel, akkor jó eséllyel két- vagy háromféle nyelvvizsga egyikét követelik meg tőled: Cambridge, IELTS vagy TOEFL vizsgát. Ezek közül a Cambridge magyar akkreditációval is rendelkezik, a másik kettő azonban nem.

Készülés, jelentkezés

A nyelvvizsgáknak szokott lenni saját honlapja, ezeket az egyes nyelvvizsgák ismertetésénél közöljük is. A honlapokon sokszor találhatók mintafeladatok is, amelyeket általában ingyen letölthetsz, illetve a vizsgák menetét, a szabályzatokat és egyéb leírásokat is találhatsz ezeken a honlapkon. Mivel azonban sokszor egészen áttekinthetetlenül sok az anyag, a mi honlapunkon megpróbáltuk egyszerűbbé tenni a tájékozódást.

A felkészüléshez vizsgánként változó, hogy mennyi anyagot vásárolhatsz meg az üzletekben. Bizonyos vizsgákhoz (pl. Cambridge) kimeríthetetlen mennyiségű felkészítő könyv közül válogathatsz, másoknál azonban szűkösebb a választék (Origó, BME, Euró stb.) Honlapunkon ingyenesen elérhetsz gyakorló feladatokat és teszteket is. Ha nem ismered teljes egészében a vizsgát, akkor ajánlatos befizetned egy felkészítő tanfolyamra. Ügyelj arra, hogy a felkészítő tanfolyamok már csak a vizsgára készülést tartják szem előtt, tehát ha újként kell még például nyelvtani témákat tanulnod, akkor ne vizsgára készítő tanfolyamra jelentkezz, hanem általánosra!

search EN EN EN | Saját szótár | It remains to be seen - na hát ezt még meglátjuk.