Angol nyelvvizsgák - ismertetők angol nyelvvizsgákról

Általános ismertetők - Melyik vizsgát válasszam?

Ezt a kérdést gyakran felteszik tanítványok a felkészítő tanáruknak, ezért külön érdemes foglalkoznunk vele. A végső válasz a legtöbb esetben természetesen az lesz, hogy csakis te döntheted el - de nézzük, hogy közben mondhatunk-e valami hasznáhatót mégis. Az alábbi kérdéseket kell feltenned ahhoz, hogy megnyugtató választ adj saját magadnak a kérdésre.

A választásodat meghatározza, hogy milyen céllal és hová kell a nyelvvizsga

1. Miért akarsz nyelvvizsgát?

Erre legalább kétféle válasz adható: 1) azért, mert valakik köteleztek arra, hogy vizsgabizonyítványt mutass be nekik, de legalább is előnyöket ad majd neked, vagy 2) bár a kutya sem kötelez rá, te szeretnéd, ha hivatalos és objektív bizonyítéka lenne a nyelvtudásodnak, amit rengeteg munkával szereztél meg, s különben is gyűjtöd a diplomákat és villogni sem rossz a barátok előtt.

Ha köteleztek rá, az többek között azért lehet, mert:

  • enélkül nem kapsz diplomát
  • enélkül nem vesznek fel a külföldi vagy hazai egyetemre
  • ha nincs vizsgád, akkor kirúgnak az állásodból
  • nyelvvizsga nélkül félő, hogy az első kirúgandók közé sorolnak
  • külföldi munkát vállalnál, de követelmény hozzá a nyelvvizsga
  • külföldre kültöznél (bevándorlóként), de nyelvvizsgát kér a bevándorlási hivatal

Ezen túl a "jó ha van nyelvvizsgám" kategória is ide sorolandó: nyelvpótlék címén több fizetést kapsz, ha van nyelvvizsgád, de legalább is nagyobb lesz az elismetséged, vagy az egyetemi felvételinél többletpontot adnak érte.

Ezek közül akármelyiket is vesszük, akik előírták a nyelvvizsgát, azok szinte biztosan azt is előírták, hogy milyen vizsgát fogadnak el. A legegyszerűbb a helyzet a külföldi egyetem, állás vagy bevándorlás esetén, ezek ugyanis a legtöbbször egyetlen nyelvvizsgát követelnek meg, néha pedig kettő közül az egyiket. Ezek általában a Magyarországon nem akkreditált IELTS vagy TOEFL (ezekről a vizsgaismertetők részben írunk). Ha ez a helyzet, akkor tehát nincs több kérdés: készülj a megjelölt nyelvvizsgára, punktum.

Bonyolultabb a helyzet, ha a többi eshetőség egyikéről van szó (egyetem, diploma, nyelvpótlék stb.) Itt ugyanis azt szokták előírni, hogy akkreditált nyelvvizsgát tegyél - ebből pedig van sokféle. Nézzük, hogy mi alapján lehet dönteni.

2. Egynyelvű vagy kétnyelvű?

Erről írtunk egy másik részben, érdemes azt elolvasnod.

Döntés előtt alaposan vizsgáld meg, melyik vizsgán milyen feladatok vannak!

3. Milyen feladatok állnak hozzád közelebb?

Van néhány feladattípus, ami minden vizsgán megtalálható: fogalmazást vagy levelet kell írnod mindenütt, meg hell hallgatnod egy vagy több hangfelvételt és utána valamit csinálnod vele, és el kell olvasnod egy vagy több hosszabb szöveget és utána csinálnod kell valamit. Ezekről is azonban csak ennyi mondható. Hogy mi az a "valami", amit csinálnod kell, az már nagy mértékben változhat. Az olvasott szöveg értése után például lehet, hogy kérdésekre kell válaszolnod nagyon röviden (van, ahol magyarul, van, ahol angolul), máshol viszont kijelentésekről kell megállaptanod, hogy az igaz vagy hamis a szöveg alapján, esetleg egészen más, néha egészen trükkös (bár sokak szerint élvezetes és érdekes) feladatot kell elvégezned. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket a feladattípusokat mennyire tartod könnyűnek, testhezállónak.

A többi feladattípus vizsgáról vizsgára változik. Sok helyen van gap-filling, ahol egy szövegből kihagyott szavakat kell kitalálnod, néha listából választva, néha teljesen magadtól. Néha a lista több szót tartalmaz, mint ahányat fel kell használnod összesen. Ha ezeket szereted és mindig jó eredményt produkálsz, akkor olyan vizsgát válassz, ahol van ilyen!

Tapasztalatunk szerint sokaknak nagy probléma az úgynevezett hibajavítós feladat, de legalább is hosszú időbe telik, míg jártasságot szerez benne az illető. Ez olyan feladat, ahol egy szöveget soronként (nem mondatonként) kell megvizsgállnod, el kell döntened, helyes vagy hibás, és ha hibás, akkor javítsd is ki! Ha te utálod ezt a feladatot, akkor nem ajánlatos olyan vizsgát választanod, ahol van ilyen feladat. Ha viszont mindig nagyon jó pontot érsz el benne, akkor jól jársz az ilyen vizsgákkal.

Az összes többi feladatot érdemes tehát így véginézned, amit itt nem teszünk meg (terjedelmi korlátaink ugyan gyakorlatilag nincsnek az interneten, de tekintélyes szöveggé duzzadna ez a kis ismertető, ha megtennénk). Tehát nézd végig az összes szóba jöhető nyelvvizsgát, és játssz el a feladatokkal, majd pedig dönts!

Ha nincs elég felkészítő anyag, akkor nehéz lesz a vizsgára treníroznod magad...

4. Mennyire van felkészítő anyag a vizsgához?

Bizonyos vizsgák esetében a bőség zavarával állsz majd szemben, akár besétálsz egy magyarországi könyvesboltba, akár az interneten akarsz könyvet rendelni. Tipikusan ilyen a Cambridge vizsgák mindegyike, az IELTS, a TOEFL. Másoknál van ugyan felkészítő anyag, de vagy nem kapható mindenütt, vagy alig egy-két füzetecskére korlátozódik az egész, és azok is igen gyenge minőségűek, vékonykák és méregdrágák. (Itt semmiképpen sem akarnánk kiszerkeszteni őket - nézz körül magad, akár azonnal valamelyik online könyváruházban!)

Márpedig a felkészítő anyag elérhetősége nem csak akkor érdekes, ha saját magad akarsz felkészülni tanár nélkül. Ha tanárt "veszel igénybe", gondolj bele, hogy a tanárnak is valahonnan elő kell varázsolnia a felkészítő anyagokat. A szemfülesebbek persze valahogy hozzájutnak a korábbi vizsgák anyagaihoz valamilyen informális csatornákon keresztül, de hát ez mégis lutri. Ha felkészítő tanfolyamra jelentkezel, érdemes a tanárodtól megkérdezni, van-e a te vizsgádhoz bőségesen anyaga.

Az Online Angol Tanszéken szinte mindegyik akkreditált nyelvvizsgához bőséges anyaggal rendelkezünk, akár csoportos tanfolyamra jelentkezel, akár egyénire, a gyakorló anyag bőségesen biztosítva van.

5. Mennyibe kerül?

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, ez sokaknak egy lényegi szempont lehet, még akkor is, ha az ember nem tesz évente nyelvvizsgát. Itt természetesen nem írhatjuk le az árakat, hiszen változnak is, és túlságosan sok adat is lenne ez. Nézd meg a vizsgák honlapján az éppen aktuális árakat! Jelen pillanatban van, amelyik 17.600 forint, és van, amelyik a hatvanezret súrolja.

6. Semmi más nem érdekel, csak: melyik a legkönnyebb?

Aki esetleg ezt a kérdést ízlelgette mindeddig, az nem értette meg a fentebb mondottakat. Leszögezzük újra: nincs objektíve legkönnyebb vizsga! Természetesen egyénileg beszélhetünk könnyebben és nehezebben teljesíthető feladattípusokról, így aztán könnyebb és nehezebb vizsgákról is. Ez azonban soha nem mondható meg az egyéni tanulói erények és hiányosságok ismerete nélkül. Ha a tanárod már jólo ismer téged, esetleg javasolhat bizonyos dolgokat. Például azt, hogy kiválóan fordítasz mindig, akkor érdemes kétnyelvű vizsgát választanod. Vagy ha a hibajavítás nagyon bgyengén szokott menni, akkor válassz inkább olyat, ahol nincs ilyen - és így tovább. De még ezekben az esetekben sem valószínű, hogy a tanárod felvállalja ezt a nehéz döntést, és kiválaszt ő neked egy nyelvvizsgát. Olvasd el a nyelvi szintekről szóló részt, ott is bőven írunk erről.

search EN EN EN | Saját szótár | it should come as no surprise that... Nem érhet minket meglepetésként, hogy...